Просто про економіку за матеріалами Інфляційного звіту за липень 2022 року

Україна продовжуватиме отримувати кошти від МВФ в рамках меморандуму, але за таких умов стане ще більше залежною від рішень та вимог Фонду. У суспільстві вкоріниться думка «ми не зможемо вижити без допомоги Заходу». Натомість швидка реалізація плану відновлення України з відповідним надходженням офіційного та приватного фінансування відбудови може суттєво пришвидшити економічне зростання. Також в Нацбанку повідомили, що зростання економіки в III кварталі на 2,7% в річному вимірі обумовлений стійким споживчим попитом. Так, кінцеві споживчі витрати домогосподарств збільшилися на 9% р/р. Національний банк прогнозує подальше відновлення економіки у IV кварталі 2021 року попри збільшення захворюваності та карантинні обмеження. «Україна розраховує на підтримку Японії, щоб профінансувати соціальну та гуманітарну сферу, адже оборону та безпеку країна повністю фінансує за рахунок внутрішніх надходжень та запозичень.

Водночас міністерство погіршило прогноз зростання ВВП цього року — з 3,2% до 1%. Причиною цьому стало припущення, що активна фаза воєнних дій не завершиться влітку й триватиме «майже цілий рік». Як наслідок, прогнозує НБУ, інфляція сповільниться до 9,6% у грудні 2021 року та повернеться до середньострокової цілі Національного банку у 5% наприкінці 2022 року. Надалі темпи зростання споживчих цін перебуватимуть близько цільового рівня. Очікується, що базова інфляція наприкінці 2021 року знизиться до 7,1%, а у 2022−2023 роках — до 3−4%. Очікується, що зростання цін досягне піку на рівні 6,9% у другому кварталі, після чого поступово знижуватиметься. У Євросоюзі інфляція досягне 6,8% у 2022 році і сповільниться до 3,2% у 2023 році.

Доступ до капіталу стане вкрай обмеженим, будуть відсутні джерела фінансування, інвестиції, впевненість бізнесу в завтрашньому дні, будь-яка підтримка від держави і стимули. П’ята частина родин скоротила витрати на харчі та інші товари зі свого звичайного споживчого кошику. 40% сімей прибрали витрати на розкіш, – це у понад два рази більше, ніж у розвинених європейських країнах, але все ще краще, ніж під час кризи понад 10 років тому.

що буде з економікою в наступному кварталі

А далі своє слово сказали падіння зовнішнього попиту на те, що Україна експортує, а також падіння внутрішнього попиту через карантин. В результаті – скорочення економіки аж на 11,4% за другий квартал. Перекази мігрантів – також традиційно вагомий чинник української економіки і платіжного балансу країни. У 2019, за даними НБУ, мігранти переказали додому понад 12 млрд доларів.

Розвитку бізнесу не буде

Це також допоможе підтримувати стійкість і довіру до гривні в умовах війни та післявоєнного відновлення. НБУ очікує, що доволі високі ставки в гривні за депозитами та цінними паперами зберігатимуться й упродовж наступних років. Це означає, що банкам стало дорожче брати кредити в НБУ, тож вони стали активніше залучати кошти в населення. Для цього багато банків вже підвищили ставки за депозитами до рівня 15-20% і цей процес триває. Придбати внутрішні облігації держави може кожен бажаючий.. За прогнозом НБУ, облікова ставка зберігатиметься на рівні 25% щонайменше до кінця першого кварталу 2024 року. Ми спираємося на прогнози Мінекономіки, а також МВФ і Світового банку.

Здійснюючи мрії. Як благодійний фонд Київської школи економіки підтримує обдарованих українців, котрі наближають перемогу

Водночас завдяки кращим результатам у третьому кварталі та швидкій адаптації бізнесу й населення до нових умов оцінку падіння реального ВВП у 2022 році поліпшено до 30,3%. НБУ очікує, що внаслідок війни наприкінці року інфляція https://www.3849.com.ua/list/409925 сягне близько 30%, але вже наступного року суттєво сповільниться. Це значною мірою визначатимуть успішні дії ЗСУ, що сприятимуть швидшому відновленню виробництва та інфраструктури, а відповідно і збільшенню пропозиції товарів.

У цьому матеріалі Kyivstar Business Hub досліджує стійкість українського бізнесу впродовж року, підраховує вплив біженців на ринок праці ЄС та підсумовує найбільші зміни для економіки України у 2022. Попри певне відновлення економіки в останні місяці, ринок праці залишається дуже кволим. Кількість резюме на сайтах пошуку роботи значно перевищує кількість вакансій.

Споживчі ціни в усьому світі зростають такими темпами, яких ані Європа, ані Америка не бачили вже кілька десятиліть. Так, у США, ЄС чи Великобританії інфляція перебуває на рівні близько 9%, а в деяких країнах Центральної та Східної Європи – на рівні 15-20%. Одна з головних причин – надвисокі ціни на енергоносіїЕнергоносії – це нафта і нафтопродукти, природний газ, електроенергія тощо. Це, в тому числі, пов’язано із вторгненням росії в Україну. Крім того, світ досі відчуває на собі наслідки коронакризи. По-перше, за час пандемії провідні країни надрукували багато грошей, щоб стимулювати свої економіки. По-друге, нові хвилі пандемії, зокрема в Китаї, ускладнюють виробництво й доставку продукції.

Щоб запобігти панічним настроям НБУ ще на початку війни зафіксував офіційний курс гривні. Це допомогло стримати зростання цін, адже більшість товарів упродовж п’яти місяців21 липня 2022 року НБУ скоригував офіційний курс до 36,57 грн/дол. США, враховуючи реалії війни та зміцнення долара до інших валют у світі на 10–20%.

У вересневому прогнозі йдеться про те, що реальний ВВП 2020 року впаде на 5,5% (у травні банк очікував спад на 4,5%), а наступного року він зросте лише на 3% (раніше були очікування 5% зростання). У банку зазначають, що ризики зниження залишаються значними, адже є невпевненість щодо подальшого соціального дистанціювання і виконання зобов’язань щодо проведення політичних і структурних реформ. Якщо всі ці прогнози Нацбанку виправдаються, то 2024 року інфляція сповільниться до 9,4%, а 2025 року досягне цільового значення на рівні 5%.