ПОРТРЕТ ДОРІАНА ҐРЕЯ ОСКАР УАЙЛЬД АНГЛІЯ РОМАН XIX СТОЛІТТЯ посібник-хрестоматія

Гарячі сльози виступили Доріанові на очах він висмикнув руку і, кинувшись на диван, припав обличчям до подушок, немов у благанні. «Взаємини митця та його витвору в романі “Портрет Доріана Грея” О. Круто лайнувшись, він поточився бігти на перехрестя, услід за Доріаном Греєм.

будь яке мистецтво не дає жодної користі

Ржевська вважала, що твір О. Уайльда слід розглядати як яскравий вияв естетизму письменника, що визначив і його життєве кредо і творчу манеру. Сатира, на відміну від гумору, має гострий неприємний характер. Зазвичай об’єктом сатири є лицеміри, пристосуванці, зрадники, явища, які не відповідають загально людським ідеалам. Коли вона вийшла на сцену, освітлену місяцем, вигляд у неї був чарівний — це годі було заперечити. Але разюча неприродність гри ставала все нестерпнішою. Надуманість жестів доходила до безглуздя, штучний пафос псував геть усе, що Сібіл промовляла.

Інші варіанти твору “Портрет Доріана Грея” скорочено:

Навіть його руки – холодні, білі, подібні до квітки, – мали своєрідні чари. На звук його голосу вони мелодійно рухались і, здавалося, теж промовляли щось по-своєму. Доріан відчував острах перед ним і соромився цього остраху. Чому це хтось сторонній мав одкрити йому його ж власну душу? Він знав Безіла Голуорда вже не один місяць, але їхня приязнь ніколи не змінювала його.

Оскар Уайльд: «Глядача, а не життя – ось що, власне, відображає мистецтво»

Та от прийшов лорд Генрі Воттон зі своїм дивним панегіриком юності, зі своїм моторошним застереженням про її тлінність. Це відразу розворушило Доріана, й ось зараз, коли він стояв, удивляючись у відображення своєї вроди, у його свідомості вияснів увесь глибокий сенс тих слів. Так, прийде день, коли його обличчя зморщиться й висохне, очі потьмяніють і втратять барву, стан зігнеться й ослабне.

Казки Уайльда не зовсім для дітей. Письменник складав їх для своїх синів, але для публікації переробив, збагативши сюжетну канву філософськими роздумами. Життя Уайльда дещо схоже на його казки, що закінчуються сумно і цим відрізняються від інших. — На жаль, мені вже час іти, Безіле, — тихо промовив він.

— Бажаю вам щастя на ціле ваше життя, Доріане! — Але чому ви не сповістили https://dbn.co.ua/publ/stalevi_konstrukciji_novij_standart_v_komercijnomu_budivnictvi/34-1-0-1181 мене про свої заручини? Я не можу вам дарувати цього.

Портрет Доріана Грея

Двоє джентльменів, що саме переходили майданом, зупинилися і подивились на горішні вікна великої кам’яниці. Здибавши трохи далі полісмена, вони привели його до будинку. Той кілька разів подзвонив, але ніхто не виходив. В усьому будинку, крім одного вікна вгорі, було темно.

Доріан одвернувся й, підійшовши до вікна, підняв штори. Кімнату залив променистий світанок, розігнавши химерні тіні по темних кутках. Але дивний вираз на обличчі портрета не тільки не зник, а навіть став іще чіткішим. Трепетливе й яскраве денне світло виказувало йому складку жорстокості біля рота так ясно, наче він дивився в дзеркало після того, як вчинив щось жахливе. А цей портрет підніс би твоє ім’я, Безіле, далеко над усіма молодими художниками в Англії і примусив би старих запалитись ревнощами, коли вони ще здатні на емоції. ПОРТРЕТ ДОРІАНА ГРЕЯ – ОСКАР ВАЙЛЬД Роман Сонячного літнього дня у студію до талановитого художника Безіла Голуорда завітав друг – лорд Генрі Уоттон. Лорд Генрі вражено подивився на ще незакінчений портрет і…