“Морок і непевність” У прогнозах МВФ немає нічого позитивного для України BBC News Україна

Крім того, споживчий та інвестиційний попит після війни ще досить довго залишатиметься стриманим, що також сприятиме уповільненню інфляції у наступні роки. У Канаді спостерігаються найвищі темпи інфляції за чотири десятиріччя – 7,7% у річному вимірі. На високий рівень інфляції, який спостерігався у червні, вплинула в тому числі монетарна емісія, яку здійснює Нацбанк для фінансування критичних видатків бюджету, але ситуація з її впливом є і буде контрольованою.

Історія свідчить, що відтермінування монетарних рішень посилюють і вплив на зайнятість. Висока інфляція укорінюється в заробітних платах і ціноутворенні. Зростання цін на овочі борщового набору у травні прискорилося. У цьому відіграла роль ситуація з капустою, цибулею і морквою, пояснили у Національному банку України, пише УНН. Інфляція у 2022 році прискориться до 30%, натомість сповільниться до 21% наступного року і до менше ніж 10% – у 2024-му.

Власне здатність монетарної політики впливати на інфляцію це все-таки не про безпосереднє “керування”, а більше про створення умов для зниження інфляційного тиску, про вплив на інфляційні очікування економічних суб’єктів. Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/або розповсюдженню в будь-якій формі, крім письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна». Натомість ціни на продукти харчування сповільнили зростання під впливом розширення пропозиції овочів борщового набору, м’яса, круп та цукру. Номінальні зарплати цього року знизяться на 12 – 13%, а реальні (через інфляцію) – на чверть з огляду на зниження фінансової стійкості підприємств і значну конкуренцію між претендентами на роботу. Ситуація на ринку праці стабілізувалася, але залишається складною, йдеться у звіті НБУ.

До позиції влади експерти ставляться по-різному. Так, Олександр Болтян, аналітик компанії Esperio, вважає, що прогноз зростання інфляції в Україні до 30% правильний. На його думку, він виправданий тим, що якщо війна не закінчиться, то українська гривня падатиме. Така динаміка національної валюти, разом із світовим енергетичним колапсом на тлі політичних проблем неминуче призведуть до зростання цін. Вже рік, як усі фінансові інститути, чітко розуміють, що монетарні кроки зі стримування зростання цін не працюватимуть. НБУ два роки підвищував ставку, намагаючись стримати інфляцію, і свідомо губив банківський сектор, але третій рік так робити не вийде. Низький рівень балансу банків спричинить падіння сектора загалом, і стримувати це падіння можна буде лише примусово, не віддавати вкладникам гроші.

Новини про інфляцію та її наслідки

Раніше в Нацбанку попередили про те, що у разі продовження ракетних атак на енергетичну інфраструктуру України, макроекономічний прогноз наступного року доведеться переглянути на гірший бік. Споживча інфляція у грудні 2022 року пришвидшилася. Хоча при цьому залишилася помірною та нижчою за прогноз Нацбанку.

Брат принцеси Уельської поділився радісною новиною, показавши фото вагітної дружини

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на Корреспондент.net. Значно зменшилися темпиподорожчання пального– люди икс апокалипсис до 42,0% р/р. Підвищенняадміністративно регульованих цінсповільнилося до 14,4% р/р. На 200 млрд перекритий канал запозичень для Мінфіну.

Тест-малюнок розкаже, наскільки ви психологічно витривалі і чи на користь вам така поведінка

Пояснюється, що стримуватиме сповільнення інфляції висока вартість енергоносіїв і потреба в поетапному приведенні енергетичних тарифів для населення до ринкових рівнів. Темпи зростання вартостіпослугне змінилися (15,7% р/р). З одного боку, повільніше дорожчали телекомунікаційні послуги, послуги зі страхування автомобілів, а також послуги манікюру, кінотеатрів, з управління багатоквартирними будинками та установлення металопластикових вікон.

Це стало однією з причин погіршення монетарної трансмісії. Відчутнішому зниженню інфляції перешкоджатимуть наслідки війни та високі темпи зростання адміністративних цін. У результаті повернення інфляції до мети НБУ 5% очікується лише у 2025 році. Натомість вищими темпами зростала вартість медичних, страхових, ветеринарних, телекомунікаційних послуг – під впливом збільшення витрат. Прискорилося й подорожчання послуг електриків та сантехніків з огляду на збереження високого попиту через наслідки відключень електроенергії, йдеться в огляді. Більшість громадян не мають чекати, що їх забезпечить держава, каже Любомир Остапів.